Na drugie śniadanie polecam pyszne, mięciutkie, aromatyczne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem 🙂
Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
– 1 szklanka ciepłej wody,
– 25g drożdży (świeżych),
– 1 łyżka soli,
– 1/2 łyżeczki cukru,
– 1/3 szklanki oleju,
– 1 jajko
Nadzienie wg uznania. Ja wymieszałam szpinak z twarogiem półtłustym i serem cheddar+ łyżeczka soli.
Dodatkowo jajko do posmarowania i coś do posypania.
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 szklanki mąki pszennej, cukru, soli i cieplej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
Po 25 minutach dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Idealne na śniadanie albo kolację, już czuję w powietrzu ten zapach! 🙂
Na kolację trochę zbyt kaloryczne, ale na śniadanie w sam raz 🙂
U mnie z domową konfiturą z zielonych pomidorów, wiec na słodko, ale też pyszniutkie. Kolejny przepis wart polecenia, a przede wszystkim wypróbowania.
Pysznie się prezentują, z taką konfiturą muszą smakować obłędnie 🙂 Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu :*