Ciastka miodowe z cynamonem

Dziś chcę polecić prosty przepis na pyszne ciastka miodowe z cynamonem. Robią się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej. Moje dzieci bardzo je lubią. Spróbujcie koniecznie 😉


Składniki:

– 450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 100g płynnego miodu
– 70g cukru trzcinowego

– 2 jajka
– 90ml oleju (u mnie rzepakowy)

– 1,5 łyżki cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ekstrakt wanilii wg smaku (u mnie 1 łyżka)
– 1/3 łyżeczka soli

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki oprócz mąki. Następnie dodać jajka, miód i olej i delikatnie ubić. Częściowo wprowadzić przesianą mąkę, mieszając dokładnie najpierw łyżką, a następnie ręką. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cisto (nie za cienko), foremkami wykroić dowolne ciasteczka i przełożyć je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut.
Smacznego 🙂

Ciastka miodowe z cynamonem
Ciastka miodowe z cynamonem
Please follow and like us:

2 thoughts on “Ciastka miodowe z cynamonem”

  1. Pingback: Ciastka miodowe z cynamonem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.