Dziś chcę polecić prosty przepis na pyszne ciastka miodowe z cynamonem. Robią się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej. Moje dzieci bardzo je lubią. Spróbujcie koniecznie 😉
Składniki:
– 450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 100g płynnego miodu
– 70g cukru trzcinowego
– 2 jajka
– 90ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 1,5 łyżki cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ekstrakt wanilii wg smaku (u mnie 1 łyżka)
– 1/3 łyżeczka soli
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki oprócz mąki. Następnie dodać jajka, miód i olej i delikatnie ubić. Częściowo wprowadzić przesianą mąkę, mieszając dokładnie najpierw łyżką, a następnie ręką. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cisto (nie za cienko), foremkami wykroić dowolne ciasteczka i przełożyć je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut.
Smacznego 🙂
Pingback: Ciastka miodowe z cynamonem | FlyB Kulinaria
Naprawdę dobrze napisane. Chciałbym wyrazić uznanie za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.