To ciasto drożdżowe jest przepyszne! Rolada jest mięciutka, puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Można ją nadziać czym tylko dusza zapragnie – orzechami wymieszanymi z cukrem, kajmakiem, dżemem lub smażonymi jabłkami z cynamonem – tak jak ja to zrobiłam. Z ciasta można robić rolady, ale równie dobrze można uformować bułeczki z różnymi nadzieniami. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 200ml ciepłego mleka
– 1 łyżka drożdży instant
– 50g cukru
– 1 jajko
– 20g masła
— 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
– szczypta soli
– ekstrakt wanilii wg smaku
– 400-420g mąki pszennej (u mnie tortowa)
Nadzienie:
– 5 jabłek średniej wielkości
– 1 łyżka masła
– słodzidło wg smaku (u mnie 4 łyżki cukru trzcinowego)
– 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
– 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania rolady
– opcjonalnie sezam/mak/orzeszki do posypania rolady
Do ciepłego mleka wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na około 8-10 minut. Następnie dodać jajko, roztopione masło, olej i cukier, wszystko dokładnie wymieszać i dodać przesianą mąkę, Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę posmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ww tym czasie należy przygotować nadzienie.
Jabłka umyć, osuszyć, oczyścić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelnie rozgrzać masło i smażyć jabłka do miękkości mieszając od czasu do czasu. w razie potrzeby podlać wodą. Miękkie jabłka posypać cukrem i cynamonem, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm, wyłożyć nadzienie (na całą powierzchnię prostokąta) i zawinąć wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Przenieść roladę na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać sezamem i odstawić na około 10-15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂