Dzisiejszy przepis jest przeznaczony dla wszystkich, którzy uwielbiają kanapki, ale z jakichś powodów chcą ograniczyć spożywanie chleba. Taki placek (naleśnik) jest idealnym zamiennikiem pieczywa. Można go przyrządzić na słodko i na słono, przełożyć ulubionymi dodatkami i cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem. Placek ten (bez dodatków) ma 340kcal (BTW- 19,7/14,27/31,2). Idealnie smakuje zarówno w wersji wytrawnej z warzywami i serem, jak i w wersji na słodko- z masłem orzechowym i bananem. Spróbujcie 😉
Składniki: 2 jajka, 50g płatków owsianych górskich, zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie szczypta kurkumy, szczypta oregano i bazylii, sól i pieprz).
Jajka rozbełtać z przyprawami, dodać płatki, wymieszać dokładnie i odstawić na kilka minut. Mocno rozgrzać nieprzywierającą patelnie, wyłożyć ciasto, formując placek, wyrównać i smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Gotowy placek zsunąć na talerz, pokroić na 4 części i przełożyć ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂