Dawno nie było żadnych placków śniadaniowych, prawda? Dziś miałam ochotę na coś z dodatkiem cieciorki i tak oto powstał ten pyszny placek z cieciorką i mozarellą. Uwielbiam takie szybkie, pożywne i w miarę zdrowe śniadania. A Wy? 😉
Składniki:
– 2 jajka
– 4 łyżki mleka
– 4 kopiaste łyżki ugotowanej ciecierzycy
– 4 łyżki mąki ryżowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 50g twardej mozarelli
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, czubryca zielona, sól i pieprz)
Jajka rozbełtać z mlekiem i przyprawami, dodać cieciorkę, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, ostrożnie odwrócić na drugą stronę, posypać mozarellą startą na tarce na drobnych oczkach i smażyć przez kolejne 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Placek śniadaniowy z cieciorką i mozarellą | FlyB Kulinaria