Jedna miła Pani zapytała mnie, czy mam przepis na jakieś placki bez nabiału, bez glutenu i bez jajek. Osobiście bardzo współczuję wszystkim tym, którzy mają jakiekolwiek alergie pokarmowe i nie mogą się w pełni cieszyć ze wszystkich produktów. Muszą kombinować, a z doświadczenia wiem, że nie wszystkie eksperymenty kuchenne zadowalają podniebienie. Ja wymieszałam najprostsze składniki i wyszły bardzo smaczne, puszyste i delikatne placki, dlatego chętnie podzielę się z Wami tym przepisem
Składniki na 8 małych placuszków: 120g dojrzałego banana, 80ml gorącej wody, 80g mąki ryżowej, 1 łyżka ksylitolu (można zastąpić innym słodzidłem), 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
Banana rozgnieść widelcem, dodać ksylitol i wodę- wymieszać. Dodać mąkę razem z sodą, wymieszać dokładnie, by powstała gładka jednolita masa. Smażyć na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni, posmarowanej jednorazowo olejem kokosowym. Idealnie smakowały z dżemem śliwkowym i domowym masłem orzechowym. Polecam
Mmm pychotka, takie coś , to ja lubię. 🙂
Ja jestem placuszko-naleśniko maniakiem, uwielbiam wszystkie i chętnie wymyślam nowe przepisy 🙂