Dietetyczne placuszki bananowe (bez glutenu, bez nabiału, bez jajek)

Jedna miła Pani zapytała mnie, czy mam przepis na jakieś placki bez nabiału, bez glutenu i bez jajek. Osobiście bardzo współczuję wszystkim tym, którzy mają jakiekolwiek alergie pokarmowe i nie mogą się w pełni cieszyć ze wszystkich produktów. Muszą kombinować, a z doświadczenia wiem, że nie wszystkie eksperymenty kuchenne zadowalają podniebienie. Ja wymieszałam najprostsze składniki i wyszły bardzo smaczne, puszyste i delikatne placki, dlatego chętnie podzielę się z Wami tym przepisem

Składniki na 8 małych placuszków: 120g dojrzałego banana, 80ml gorącej wody, 80g mąki ryżowej, 1 łyżka ksylitolu (można zastąpić innym słodzidłem), 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Banana rozgnieść widelcem, dodać ksylitol i wodę- wymieszać. Dodać mąkę razem z sodą, wymieszać dokładnie, by powstała gładka jednolita masa. Smażyć na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni, posmarowanej jednorazowo olejem kokosowym. Idealnie smakowały z dżemem śliwkowym i domowym masłem orzechowym. Polecam

Please follow and like us:

2 thoughts on “Dietetyczne placuszki bananowe (bez glutenu, bez nabiału, bez jajek)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *