Przedstawiam propozycję deseru dla osób, które mają alergie na nabiał, gluten i jajka. Jadalny talerzyk składa się tylko z dwóch składników i można go napełnić ulubionymi dodatkami.
Składniki na 1 porcje: 1 mały banan (około 90g), 20g mąki kokosowej, opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny. Dodatki wg uznania.
Banana włożyć do miski, rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, dodać mąkę kokosową, wszystko dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować kulkę, spłaszczyć, wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia, uformować brzegi i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 12-15 minut. Gotowy „talerzyk” wystudzić i napełnić ulubionymi dodatkami. Dziś padło na kiwi, maliny, mandarynkę, masło orzechowe i syrop klonowy. Smacznego 🙂