Kiedy mam ochotę na coś słodkiego na drugie śniadanie, wtedy bardzo często smażę sobie krążki jabłkowe w cieście ryżowym z dodatkiem cynamonu. Są pysznie i bardzo łatwe do zrobienia. Polecam
Składniki:
– 2 jabłka
– 1 jajko
– 50ml mleka
– 70g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła wg uznania)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki soku z cytryny
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w około 0,5cm krążki i wydrążyć gniazda nasienne. Krążki skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i delikatnie wymieszać.
Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, jabłka zanurzać w cieście i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego 🙂