Krążki jabłkowe w cieście ryżowym

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego na drugie śniadanie, wtedy bardzo często smażę sobie krążki jabłkowe w cieście ryżowym z dodatkiem cynamonu. Są pysznie i bardzo łatwe do zrobienia. Polecam

Składniki: 2 jabłka, 1 jajko, 50ml mleka, 70g mąki ryżowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka ksylitolu (lub innego słodzidła wg uznania), 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki soku z cytryny.

Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w około 0,5cm krążki i wydrążyć gniazda nasienne. Krążki skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i delikatnie wymieszać.
Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, jabłka zanurzać w cieście i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *