Paluszki kokosowe (bezglutenowe)

Paluszki kokosowe z mąki ryżowej polecają się do porannej kawki. Są delikatne, rozpływają się w ustach, pachną cudnie i idealnie nadają się do porannej kawy lub herbaty. Spróbujcie

Składniki: 200g miękkiego masła, 80g cukru, 1 jajko, około 300g mąki ryżowej, 50g wiórków kokosowych + 50g do obtoczenia paluszków, 2 łyżeczki bg proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka mielonego imbiru.
Masło ubić z cukrem, dodać jajko i jeszcze raz dobrze ubić. Wymieszać wszystkie suche składniki ( najpierw wsypać 280g mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę). Suche składniki powoli wprowadzać do maślano- jajecznej mieszanki cały czas mieszając. Zagnieść ciasto ( będzie lekko klejące się). Miseczkę z ciastem włożyć do woreczka i schować do lodówki na jedną godzinę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Odrywać od ciasta po kawałku i formować paluszki, obtaczać w wiórkach i wykładać na blachę. Piec przez około 15-18 minut, aż ciasteczka zarumienią się. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

2 thoughts on “Paluszki kokosowe (bezglutenowe)”

  1. Proszek do pieczenia i cukier waniliowy bez glutenu kupiłam ostatnio z oetkera w markecie, więc jak córcia wróci ze szkoły to spróbujemy razem zrobić te paluszki, bo świetnie wyglądają. Sama też się skuszę do kawki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *