Paluszki kokosowe z mąki ryżowej polecają się do porannej kawki. Są delikatne, rozpływają się w ustach, pachną cudnie i idealnie nadają się do porannej kawy lub herbaty. Spróbujcie
Składniki:
– 200g miękkiego masła
– 80g cukru
– 1 jajko
– około 300g mąki ryżowej
– 50g wiórków kokosowych + 50g do obtoczenia paluszków
– 2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 łyżeczka mielonego imbiru
Masło ubić z cukrem, dodać jajko i jeszcze raz dobrze ubić. Wymieszać wszystkie suche składniki ( najpierw wsypać 280g mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę). Suche składniki powoli wprowadzać do maślano- jajecznej mieszanki cały czas mieszając. Zagnieść ciasto ( będzie lekko klejące się). Miseczkę z ciastem włożyć do woreczka i schować do lodówki na jedną godzinę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Odrywać od ciasta po kawałku i formować paluszki, obtaczać w wiórkach i wykładać na blachę. Piec przez około 15-18 minut, aż ciasteczka zarumienią się.
Smacznego 🙂
Proszek do pieczenia i cukier waniliowy bez glutenu kupiłam ostatnio z oetkera w markecie, więc jak córcia wróci ze szkoły to spróbujemy razem zrobić te paluszki, bo świetnie wyglądają. Sama też się skuszę do kawki 😉
Mam nadzieję, że smakowało 🙂