Pizza na spodzie z cukinii

Któregoś pięknego wieczoru wymyśliłam sobie lekką „pizzę” cukiniową z fetą i pomidorami koktajlowymi. Lubicie takie wynalazki?

Składniki: 200g cukinii (u mnie żółta), 1 jajko, 30g parmezanu, 50g mąki ryżowej, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz wg smaku. Dodatki wg uznania – u mnie cebula czerwona, ser feta i pomidorki koktajlowe.

Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i mocno odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, połączyć z resztą składników i wszystko dokładnie wymieszać. „Ciasto” wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i łyżką uformować krążek/placek. Na wierz wyłożyć ulubione składniki i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z ulubionym sosem.
Smacznego 🙂

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *