Taaaakie pyszne placki zrobiłam na śniadanie, że muszę się podzielić z Wami tym prostym przepisem. Jak zwykle wymieszałam to co miałam pod ręką i wyszło coś pysznego. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i na pewno te placuszki będą często gościć na moim stole. Polecam 🙂
Składniki:
– 50g liści botwinki razem z łodyżkami
– 2 jajka
– 70g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 1 duża kulka mozarelli (125g)
– 40g mąki kukurydzianej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czosnek granulowany, kurkuma, czubryca zielona, sól i pieprz)
Botwinkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Mozarellę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać z jogurtem i przyprawami, dodać botwinkę, mąkę, mozarellę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na złoty kolor. Placki wykładać łyżką (po 1,5 łyżki na 1 sztukę) w niewielkiej odległości od siebie.
Smacznego 🙂
Pingback: Placki serowe z botwinką | FlyB Kulinaria