Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem

Przedstawiam Wam kolejny eksperyment w kuchni, który zaliczam do bardzo udanych. Rolada ze schabu wyszła przepyszna! Nadzienie z liści botwinki z dodatkiem dużej ilości czosnku – to był strzał w dziesiątkę 🙂 Ja na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, a Was zachęcam wypróbować ten prosty przepis na pyszną roladę 🙂

Składniki:

– 600g schabu
– 70g liści botwinki razem z gałązkami
– 75g twardego sera żółtego (u mnie tylżycki)
– 4 duże ząbki czosnku
– 3 łyżki musztardy ziarnistej

– 4 łyżki jogurtu typu greckiego
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, sól i pieprz)

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na sześć 100-gramowch kotletów. Bardzo cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. W tym czasie odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i gałązki i osuszyć. Osuszone liście drobno posiekać. Do liści dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki jogurtu greckiego, przyprawić wg smaku i dokładnie wymieszać.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Rozłożyć kotlety (na papierze) w dwa rzędy – jeden nad drugim (po 3 kotlety w każdym rzędzie) tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Posmarować musztardą, posypać serem startym na dużych oczkach, wyłożyć botwinkę i wyrównać. Zawinąć całość w roladę, pomagając i przytrzymując mięso papierem. Brzegi papieru podnieść nad roladą i delikatnie zawinąć, boki włożyć pod roladę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie rozwinąć roladę, posmarować wierzch i boki jogurtem, posypać papryką wędzoną i piec przez kolejne 10 minut.
Gotową roladę zostawić na około 5-7 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie pokroić na kawałki ostrym nożem i podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam roladę z kaszą bulgur wymieszaną z cebulą czerwoną i pieczarkami i sałatką.

Smacznego 🙂

Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem
Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem
Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem
Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem
Please follow and like us:

1 thought on “Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem”

  1. Pingback: Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *