Dzień dobry 🙂 Jak Wasze samopoczucie? Co dobrego jedliście na śniadanie? Ja dziś zrobiłam wytrawne syrniki bez jajek, ale za to z pomidorkiem koktajlowym i mozarellą. Wy możecie zrobić z dowolnym nadzieniem, pokombinować z dodatkami i stworzyć swoje syrniki, które idealnie nadają się na syte śniadanie 🙂
Składniki na 4 sztuki: 250g miękkiego twarogu półtłustego, 30g mąki ryżowej (dodatkowo 1 łyżka mąki ryżowej do obtoczenia syrników), przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, sól i pieprz). Dodatkowo 1 pomidorek koktajlowy (pokroić na 4 cienkie plasterki), 4 małe kostki twardej mozarelli.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę podzielić na 4 równe kawałki, i zrobić kulki. Każdy krążek spłaszczać, wkładać po kawałku mozarelli i plasterku pomidora i formować krążki zlepiając brzegi. Każdy krążek obtoczyć w mące i smażyć pod pokrywką z dziurką, na minimalnym ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej ulubionym tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ulubioną zieleniną. Smacznego 🙂