Kurczak z kolendrą i orzechami włoskimi

Mam dla Was przepis autorski Taka moja fantazja-zachciewajka. Wspominałam kiedyś, że Ormianie uwielbiają orzechy i kolendrę. Dodałam te oba dodatki do kurczaka i muszę nieskromnie przyznać, że wyszło super. Spróbujcie 🙂
Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka, 1 cebula zwykła, 1 cebula czerwona, 100g orzechów włoskich, 200g kolendry, 100g przecieru pomidorowego (u mnie domowy), 2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru, 3 łyżki klarowanego masła, 200ml cieplej wody.
Udka umyć, osuszyć, obrać ze skórek, włożyć do miski, dodać po 1 łyżeczce pieprzu i soli, kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, przykryć miskę pokrywką i odstawić do lodówki na 30 minut.
Umytą i osuszoną kolendrę drobno posiekać, orzechy również posiekać. Przecier wymieszać z ciepłą wodą. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła klarownego i usmażyć kurczaka do gotowości. Następnie wyjąc kurczaka na talerz, na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego i zeszklić obie cebulę pokrojone w cienkie pióra. Do zeszklonej cebuli dodać kolendrę i orzechy i smażyć przez około 3 minuty. Dodać przecier rozrobiony z wodą, resztę przypraw, cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka włożyć na patelnie, wymieszać z sosem i dusić przez około 5-10 minut na małym ogniu pod pokrywką. Podawać z czym się żywnie podoba Ja podałam z grillowaną cukinią i kuskusem z warzywami

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *