Alu patra- hinduska wege rolada

Dla wszystkich miłośników hinduskich klimatów mam super przepis na Alu patra, czyli roladę ziemniaczaną, którą trochę zmodyfikowałam i zrobiłam nadzienie z mojej ulubionej pieczonej dyni

Składniki na ciasto: 100ml cieplej (40stopni) wody, 200g mąki pszennej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki masła klarowanego, olej do smażenia.

Składniki na nadzienie: 250g pieczonej dyni, 200g twarogu półtłustego, 200g sera typu feta, 1 jajko.
W cieplej wodzie rozpuścić sól, kurkumę i masło klarowane, dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
W tym czasie zrobić nadzienie. Do miski włożyć pieczoną dynie, twaróg, ser i jajko i wyrobić wszystko na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków.
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto trochę grubsze niż na makaron, cienką warstwą rozsmarować nadzienie. Całość zawinąć jak klasyczną roladę i pokroić w plastry o grubości 2cm. Plastry smażyć na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( oleju wlać na około 1cm do patelni z grubym dnem). Usmażone Alu patra wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podsmażyłam pieczarki z cebulką, dodałam śmietany i wyszedł bardzo smaczny wege-obiadek Można też podać z surówką i sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.
*oryginalne Alu patra są robione z tłuczonych ziemniaków z dodatkiem wiórków kokosowych. Obie wersje są bardzo smaczne, jak najbardziej polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *