Dla wszystkich miłośników hinduskich klimatów mam super przepis na Alu patra, czyli roladę ziemniaczaną, którą trochę zmodyfikowałam i zrobiłam nadzienie z mojej ulubionej pieczonej dyni
Składniki na ciasto:
– 100ml cieplej (40stopni) wody
– 200g mąki pszennej
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki masła klarowanego
– olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
– 250g pieczonej dyni
– 200g twarogu półtłustego
– 200g sera typu feta, 1 jajko
W cieplej wodzie rozpuścić sól, kurkumę i masło klarowane, dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
W tym czasie zrobić nadzienie. Do miski włożyć pieczoną dynie, twaróg, ser i jajko i wyrobić wszystko na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków.
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto trochę grubsze niż na makaron, cienką warstwą rozsmarować nadzienie. Całość zawinąć jak klasyczną roladę i pokroić w plastry o grubości 2cm. Plastry smażyć na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( oleju wlać na około 1cm do patelni z grubym dnem). Usmażone Alu patra wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podsmażyłam pieczarki z cebulką, dodałam śmietany i wyszedł bardzo smaczny wege-obiadek Można też podać z surówką i sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.
*oryginalne Alu patra są robione z tłuczonych ziemniaków z dodatkiem wiórków kokosowych. Obie wersje są bardzo smaczne, jak najbardziej polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂