Uwielbiam omlety i bardzo często kombinuję z różnymi dodatkami. Dziś mam dla Was przepis na prosty i pyszny omlet koperkowy z dodatkiem groszku cukrowego. Idealny na śniadanie lub drugie śniadanie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 3 jajka
– 30g śmietanki 12%
– 10g mąki razowej
– garść drobno posiekanego koperku
– garść groszku cukrowego (u mnie 60g)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka wędzona)
– 1 łyżeczka ulubionego tłuszczu do smażenia
Jajka rozbełtać ze śmietanką i przyprawami, dodać mąkę i posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, wylać masę jajeczną, na wierzch wyłożyć umyty i osuszony groszek i smażyć pod pokrywką z dziurką na minimalnym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie zsunąć omlet na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂