Kotlety pieczone z indyka z serem i kukurydzą

Uwielbiam pieczone kotlety. Są bardziej zdrowe, pyszne, delikatne i nie trzeba je panierować i tracić czas na smażenie. Dziś polecam pieczone kotlety z indyka z dodatkiem sera i kukurydzy. Te dwa dodatki sprawiły, że kotleciki wyszły bardzo mięciutkie i mega smaczne. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju kotleciki, to koniecznie musicie wypróbować ten prosty przepis. Polecam 🙂

Składniki:

– 500g mięsa z indyka (u mnie pierś i udo)
– 1 duża cebula czerwona
– 100g sera żółtego (u mnie gouda)
– 200g kukurydzy konserwowej
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, sól, pieprz, oregano i czubryca żółta)

Mięso zmielić razem z cebulą, ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wymieszać dokładnie. Mokrymi dłońmi formować kotleciki i wykładać je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową (polecam wykładać na matę). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂


Kotlety pieczone z indyka z serem i kukurydzą
Kotlety pieczone z indyka z serem i kukurydzą
Kotlety pieczone z indyka z serem i kukurydzą
Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *