Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem

Dziś na śniadanie polecam pyszną zapiekankę z patelni. Zapiekanka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno i jest bardzo sycąca. Po takim posiłku można śmiało wyruszać na długi sobotni spacer, ponieważ uczucie głodu złapie Was dopiero za kilka dobrych godzin. Spróbujcie 🙂


Składniki:

– 5 jajek
– 50g mąki (u mnie orkiszowa)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

– 1/2 łyżki sody oczyszczonej
– 1op. surowego boczku wędzonego w plasterkach (100g)
– 1op. świeżego szpinaku (200g)
– 200g cukinii
– 50g twardej mozarelli
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, sól i pieprz)

Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na suchej, nieprzywierającej, głębokiej patelni, dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę, smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać szpinak i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty. Mozarellę pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wlać na patelnię i smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu przez około 10 minut. Kiedy wierzch się zetnie, delikatnie podważyć zapiekankę z każdej strony i zsunąć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem
Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem
Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem
Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem
Please follow and like us:

1 thought on “Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem”

  1. Pingback: Zapiekanka jajeczna z boczkiem, cukinią i szpinakiem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 64 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.