Dziś miałam ochotę na śniadanie na słodko z udziałem truskawek 🙂 Wyszedł mi pyszny naleśnik z otrębów owsianych, który posmarowałam jogurtem greckim i nadziałam truskawkami. Wy możecie do woli kombinować z nadzieniem i cieszyć się tym prostym przepisem na szybkie i smaczne śniadanie, które dostarczy właściwej energii i wprawi w dobry humor na resztę dnia 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 30g otrębów owsianych
– 30g jogurtu naturalnego typu greckiego
– słodzidło wg smaku
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie wg smaku (u mnie jogurt grecki i truskawki)
Jajko rozbełtać z jogurtem, dodać słodzidło, otręby i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Ciasto wyłożyć łyżką, rozprowadzić po całej powierzchni patelni i wyrównać. Kiedy wierz całkowicie się zetnie, delikatnie podważyć z każdej strony i przełożyć na talerz. Jedną stronę naleśnika posmarować jogurtem greckim, na jogurt wyłożyć truskawki, przykryć drugą połową naleśnika i podawać z ulubionymi dodatkami. Przed podaniem opcjonalnie polać miodem lub ulubionym syropem.
*Jeśli do waszej nieprzywierającej patelni jednak coś przywiera, to przed smażeniem proponuję posmarować patelnię odrobiną oleju.
Smacznego 🙂
Pingback: Naleśnik z otrębów owsianych z jogurtem greckim i truskawkami(fit) | FlyB Kulinaria
Pani Alicja napisała tak: „Naleśnik z otrębami owsianymi z jogurtem greckim i truskawkami, wyśmienity, wspaniały, dziękuję Armi za pyszne śniadanie ??”
Bardzo się cieszę, że naleśnik smakował 🙂