Kuchnia ormiańska jest bardzo aromatyczna i różnorodna. Ormianie to starożytny naród, mający ponad 3000-letnią historię, również kulinarną. Pomimo różnych nieszczęść i wielowiekowych emigracji, wraz z religią ( ormianie- to najstarszy naród chrześcijański na świecie- chrzest przyjęli w 301 r.n.e) i kulturą zachowały się tradycje kuchni narodowej Ormian. Jednym z takich narodowych wypieków jest okrągły placek – Gata- z różnymi nadzieniami. Dziś polecam przepis na ten pyszny placek z nadzieniem orzechowym, który bardzo często gości na ormiańskich stołach.
Składniki na ciasto:
– 150g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
– 280g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– ekstrakt waniliowy wg smaku
– 2 łyżki cukru
– 160g jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną 18%)
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Składniki na nadzienie (horiz):
– 150g zmielonych orzechów włoskich (można zastąpić innymi lub zrobić mieszankę ulubionych orzechów)
– 75g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 75g masła
– ekstrakt wanilii wg smaku
– 100g cukru
– 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem
– 3 łyżki miodu do posmarowania gotowego placka
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciepłego, miękkiego masła dodać cukier, ekstrakt wanilii i sól. Rozetrzeć widelcem lub rózgą kuchenną. Jogurt wymieszać z sodą, pojawi się puszysta pianka. Przełożyć jogurt do masła i wymieszać. Następnie dodać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Wyrabiać przez około 2-3 minuty. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie robimy nadzienie. Orzechy dokładnie oczyścić i zmielić. Do zmielonych orzechów dodać cukier, ekstrakt wanilii i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać zimne masło i rozetrzeć palcami orzechy z masłem, robiąc coś podobnego do kruszonki.
Ciasto wyjąć z lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować okrągły placek o grubości około 1cm. Na środek wyłożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne. Nadzienie delikatnie docisnąć. Podnieść brzegi, zawinąć ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Dokładnie zlepić podniesione brzegi, następnie spłaszczyć ręką by uzyskać okrągły placek dokładnie wypełniony nadzieniem. Przy pomocy papieru do pieczenia odwrócić placek szwem do dołu, delikatnie rozwałkować i przenieść razem z papierem na blachę do pieczenia.
Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem i delikatnie ponakłuwać widelcem. Zrobić dowolne wzorki widelcem i jeszcze raz ponakłuwać. Piec piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-35 minut. Po upieczeniu posmarować miodem. Gotowe, trochę wystudzone ciasto pokroić w romby.
Smacznego 🙂
Pingback: Gata ormiańska- świąteczny placek z orzechami | FlyB Kulinaria
bardzo pyszne ciasto!
W pełni się zgadzam, Gata jest przepyszna 🙂