Dziś mam dla Was kolejną potrawę kuchni ormiańskiej. Jest to chleb z ziołami ( Zhingaliov hac- Zhangal to po ormiańsku zielenina (zioła) a hac- chleb). Ormianie często żartują, że kiedy przychodzi wiosna to już żaden z głodu nie padnie, ponieważ wykorzystują w kuchni około 300 gatunków zieleniny i zawsze znajdzie się jakaś „trawka” do jedzenia, gdy wiosną wszystko rozkwita. Do przygotowania tego chleba używa się 20 rożnych gatunków ogrodowych i dzikich ziół.
Ja miałam troszkę zieleniny, którą musiałam wykorzystać, więc padło na ten chlebek, który uwielbiam 🙂
Składniki na ciasto:
– 1 szklanka bardzo zimnej wody
– szczypta soli
– mąka pszenna ( ile zabierze ciasto)
Składniki na nadzienie: w oryginale powinno być 20, ale można mieszać dowolnie wg uznania. Należy pamiętać jednak, że niektóre zioła są niezbędne. Są to: 2-3 pęczki kolendry, 1 pęczek szczawiu, liście botwinki, 2-3 pęczki pietruszki, 2 pęczki szczypiorku, 3 pęczki koperku, 2-3 łyżki oleju, sól i pieprz wg smaku. Ja dziś dodałam 100g sera typu feta.
Wszystkie zioła dobrze umyć, osuszyć i posiekać. Dodać pokruszony ser- wymieszać.
Wyrobić ciasto: sól rozpuścić w zimnej wodzie, dodawać powoli mąkę, tyle by uzyskać twarde ciasto. Odstawić je na 20-30 minut, przykryte ściereczką. Następnie pokroić je na małe kawałki. Wałkować na cienkie placki o średnicy 15-20 cm (w zależności od wielkości patelni).
Wymieszać dwie duże garście ziół z odrobiną oleju (u mnie rzepakowy), solą i pieprzem. Pamiętajmy, że ser jest słony, by nie przesadzić z solą. Położyć przygotowaną porcję ziół na placek , podnieść brzegi i zlepić końce tak, aby zioła były dokładnie zamknięte, przyklepać chlebek dłonią aby uzyskać płaski placek.
Smażyć na suchej, nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni, szwem z łączenia końców do dołu. Kiedy zbrązowieje przewrócić na drugą stronę. Chleb smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni wysmarować jedną stronę chleba masłem. Podawać ze śmietaną, macunem ( rodzaj zsiadłego mleka) lub jogurtem. Smacznego 🙂
wygląda przepysznie!
Dziękuję bardzo i polecam, Ten chlebek jest bardzo smaczny 🙂
Pingback: Zhingaliov hac – ormiański chleb z zieleniną | FlyB Kulinaria
Bardzo wyśmienicie wygląda, musi być pyszny, kiedyś muszę się skusić i wypróbować, zaopatrzę się tylko w potrzebne zioła ? wygląda obłędnie ??????????????
Pięknie dziękuję i polecam. To bardzo prosty przepis, a chlebek wychodzi wyśmienity 🙂
O rany, właśnie znalazłam Pani bloga i już jestem fanką!
Zdecydowanie chlebek będzie robiony 🙂
Ślicznie dziękuję, miło mi to czytać 🙂 Mam nadzieję, że chlebek będzie smakował 🙂
Pan Robert udostępnił mi swoje zdjęcie i napisał tak: ” Pyszne! Dziękujemy ?”
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Przepis wypróbowany przez Panią Beatkę, opatrzony takim komentarzem: „Fantastyczne danie z kuchni ormiańskiej, według naszej znajomej Arni As. Wszystkie użyte zioła są z naszego bieszczadzkiego ogródka.”
Bardzo się cieszę, że smakowało :*