Bywają takie dni, kiedy nie ma czasu na nic, wtedy najchętniej korzystam z zasobów zamrażarki i czasami powstają bardzo fajne potrawy. Dziś jest właśnie taki dzień, a więc w ruch poszła mieszanka warzywna Hortex, trochę owoców morza, trochę przypraw i wyszedł bardzo smaczny obiad na sposób orientalny. Będę częściej wracać do tego przepisu i Wam polecam 🙂
Składniki:
– 1 opakowanie mieszanki morskiej (225g)
– 20 krewetek dużych
– dowolna mieszanka warzywna (u mnie mrożonka Hortex)
– 2 pieczarki brązowe
– 1 cebula czerwona
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– 1 łyżka miodu
– 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
– 50ml zimnej wody
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka ostra, papryka słodka wędzona, pieprz, bazylia, imbir)
– 1 łyżka oleju sezamowego
Cebulę obrać i pokroić w ósemki, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, pieczarki pokroić w plasterki. Owoce morza rozmrozić, opłukać zimną wodą, wrzucić na cedzak. W dużej, nieprzywierającej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie dodać czosnek i pieczarki i smażyć przez około 3 minuty. Dodać warzywa, wymieszać i smażyć przez około 5 minut, aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie dodać owoce morza, delikatnie wymieszać, dodać sosy i przyprawy i smażyć przez kolejne 7-10 minut. Skrobię wymieszać z zimną wodą, dodać do potrawy, dodać miód, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na 2-3 minuty pod pokrywką z dziurką, aby sos się zagęścił. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem jaśminowym ugotowanym z kurkumą. Wyszło pysznie 🙂
Pingback: Owoce morza z mieszanką warzywną na sposób orientalny | FlyB Kulinaria