Dziś podzielę się kolejnym prostym przepisem na smaczne placki. Tym razem musiałam wykorzystać serek wiejski i ugotowane jajka i w ten sposób powstały placki jajeczne na serku wiejskim. Wzbogaciłam ich smak mozarellą, ponieważ uwielbiam „ciągutki”. Spróbujecie? 😉
Składniki:
– 1op. serka wiejskiego (200g)
– 3 jajka ugotowane
– 2 jajka surowe
– 80g mąki (u mnie kukurydziana)
– 30g twardej mozarelli
– 2 garście drobno posiekanego szczypiorku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Ugotowane jajka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, mozarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Surowe jajka rozbełtać z przyprawami, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej jednorazowo ulubionym tłuszczem. Smażyć na małym ogniu, z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło z jogurtem, śmietaną lub musztardą.
Smacznego 🙂
Pingback: Placki jajeczne z mozarellą na serku wiejskim | FlyB Kulinaria
Znowu przepyszne placuszki, na ciepło i na zimno smakują wyśmienicie ??? jadłam je z sosikiem jogurtowo-musztardowym i nie mogłam się nimi najeść ? Polecam! wspaniałe ??
Dziękuję ogromnie, przeogromnie za piękne zdjęcie i za kolejny wypróbowany przepis :*