Placek serowy ze szpinakiem

Tak szaro, buro i ponuro na dworze, że nie pozostaje nic innego, jak tylko zjeść treściwe śniadanie i zasuwać do pracy 🙂 Dziś polecam placek serowy ze szpinakiem, który pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie 🙂

Składniki:

– 50g świeżego szpinaku
– 50g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 50g serka wiejskiego
– 1 jajko
– 40g skrobi ziemniaczanej
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, oregano, czubryca żółta)

Ser zetrzeć na tace na dużych oczkach, szpinak drobno posiekać. Jajka rozbełtać z przyprawami i serkiem wiejskim, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Placek serowy ze szpinakiem
Placek serowy ze szpinakiem
Placek serowy ze szpinakiem
Placek serowy ze szpinakiem
Please follow and like us:

5 thoughts on “Placek serowy ze szpinakiem”

  1. Bardzo pomysłowe, od dawna mam ochotę na tartę ze szpinakiem i serem, ale trochę nie chciało mi się jej robić 😉 zamiast tego zrobię taki placek na śniadanie albo obiad, pycha!

  2. Pingback: Placek serowy ze szpinakiem | FlyB Kulinaria

  3. Mimo moich obaw, bo nie przepadam zbytnio za szpinakiem, wyszło pysznie.
    Spróbowałam i nie mogłam się najeść. Nie uwierzcie ale usmażyłam aż 2 placki.
    Smak feenoomeenalnyy!!!
    A jeszcze z dipem czosnkowym zasugerowanym przez Arminkę… Rewelacja!!!
    Spróbujcie, bo warto 👍😊
    Przekonałam się chyba do szpinaku 😀😘 Dzięki Armi 🌹❤️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 64 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.