Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie mam zbyt dużo czasu na pieczenie, wtedy sięgam po ten prosty przepis na pyszne babeczki bananowe na jogurcie. Całkiem ciekawe połączenie, polecam
Składniki na 6 sztuk: 2 średnie dojrzałe banany (180g po obraniu), 100g jogurtu greckiego, 1 jajko, 2 łyżki ksylitolu (lub 4 łyżki cukru trzcinowego), 70g mąki kukurydzianej, 30g mąki pełnoziarnistej pszennej, kilka kropel aromatu waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki oleju rzepakowego.
Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut. Następnie dodać banany, jajko i cukier, rozgnieść widelcem i wymieszać. Dodać obie mąki, aromat waniliowy i olej, wymieszać dokładnie. Wypełnić foremki silikonowe ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do suchego patyczka. Smacznego