Naleśnik jaglany (fit)

Lubicie zdrowe i sycące śniadania i drugie śniadania, ale skończyły Wam się pomysły? Chętnie podzielę się z Wami przepisem na jedno z moich ulubionych śniadań. Jest to pyszny i pożywny naleśnik jaglany z mozarellą, czarnuszką i szpinakiem. Spróbujcie

Składniki na 1 porcję: 2 jajka, 50ml kefiru, 50g płatków jaglanych błyskawicznych, zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, czubryca zielona). Dodatkowo: garść świeżego szpinaku, 30g twardej mozarelli, 1 łyżka czarnuszki.

Jajka rozbełtać z kefirem i przyprawami, dodać płatki, wymieszać dokładnie i odstawić na około 5-7 minut. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, posmarować ulubionym tłuszczem, wylać ciasto (przed wylaniem jeszcze raz dokładnie wymieszać), wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie posypać mozarellą startą na małych oczkach, czarnuszką, wyłożyć umyty i osuszony szpinak. Delikatnie podważyć placek, złożyć na pół i przełożyć na talerz. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *