Lubicie zdrowe i sycące śniadania i drugie śniadania, ale skończyły Wam się pomysły? Chętnie podzielę się z Wami przepisem na jedno z moich ulubionych śniadań. Jest to pyszny i pożywny naleśnik jaglany z mozarellą, czarnuszką i szpinakiem. Spróbujcie
Składniki na 1 porcję:
– 2 jajka
– 50ml kefiru
– 50g płatków jaglanych błyskawicznych
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, czubryca zielona)
Dodatkowo: garść świeżego szpinaku
– 30g twardej mozarelli
– 1 łyżka czarnuszki
Jajka rozbełtać z kefirem i przyprawami, dodać płatki, wymieszać dokładnie i odstawić na około 5-7 minut. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, posmarować ulubionym tłuszczem, wylać ciasto (przed wylaniem jeszcze raz dokładnie wymieszać), wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie posypać mozarellą startą na małych oczkach, czarnuszką, wyłożyć umyty i osuszony szpinak. Delikatnie podważyć placek, złożyć na pół i przełożyć na talerz. Smacznego 🙂