Omlet bazyliowo- pietruszkowy z musztardą miodową

Próbowaliście już  omlet bazyliowo- pietruszkowy z musztardą miodową i odrobiną mąki żytniej razowej? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie. Omlet jest pyszny, w miarę zdrowy i bardzo syty 🙂 Osobiście uwielbiam takie śniadania, chętnie kombinuję z różnymi dodatkami i zawsze wychodzą bardzo smaczne mieszanki. Taki omlet idealnie smakuje na ciepło i na zimno, więc można spokojnie zabrać taki posiłek ze sobą do pracy lub na uczelnie. Polecam 🙂

Składniki na 1 porcję: 2 jajka, spora garść drobno posiekanej pietruszki, garść posiekanej bazylii, 20ml wody gazowanej, 20g mąki żytniej razowej, 1 łyżka musztardy miodowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, papryka słodka wędzona i oregano).

Jajka rozbełtać z wodą, zieleniną i przyprawami, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, posmarować patelnie masłem klarowanym lub olejem rzepakowym, wylać ciasto i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Gotowy omlet podawać z ulubionymi dodatkami. Ja zjadłam z serkiem chrzanowym, camembertem, rukolą i oliwkami, było pysznie 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *