Pyszne i pożywne śniadanie w 15 minut? Jasne, że tak! Ta pizza idealnie nadaję się na śniadanie i drugie śniadanie i smakuje nawet na zimno, więc z powodzeniem można ją zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie. Polecam 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany (10g)
– 2 łyżki mąki (u mnie 20g mąki pełnoziarnistej pszennej)
– 50g twardej mozarelli
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– dodatki wg smaku (u mnie łosoś wędzony, pomidorki koktajlowe i kukurydza)
Jajko rozbełtać z solą i śmietaną, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy rozrzedzić je odrobiną mleka.
Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, wylać ciasto na patelnie, wyrównać, posypać serem startym na dużych oczkach, wyłożyć dodatki i smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 7-10 minut. Gotową pizzę delikatnie podważyć łopatką kuchenną, zsunąć na talerz i podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego 🙂
Pingback: Pizza z patelni (na śmietanie) | FlyB Kulinaria