Kiedy zostaję trochę ziemniaków, ryżu, brokułów lub jakichś innych dodatków po obiedzie, wtedy zawsze staram się przerobić te „resztki” w jakąś inną potrawę. Dziś padło na placki z dodatkiem ryżu jaśminowego, który został z obiadu. Placki wyszły pyszne, bardzo delikatne, z wyraźnym posmakiem kakao. Moim dzieciom bardzo smakowały. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 70g ryżu jaśminowego (waga po ugotowaniu)
– 1 jajko
– 100g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 40g mąki kukurydzianej (może być pszenna, ryżowa, orkiszowa)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– słodzidło wg smaku (u mnie 2 łyżki miodu)
Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na małym ogniu, na suchej mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Placki wykładać łyżką (po 1 łyżce), w niewielkiej odległości od siebie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Polecam podawać z jogurtem greckim wymieszanym z odrobiną miodu.
Smacznego 🙂
Pingback: Placki kakaowe z ryżem jaśminowym | FlyB Kulinaria