Łasuuuuuuchy, jesteście tutaj? Ile nas jest? Ja uwielbiam słodycze, ale kiedy na jednym ramieniu siedzi łasuch i ciągle namawia na coś słodkiego, a na drugim ramieniu, siedzi dawna Armine o rozmiarze XS i głośno krzyczy, bym nawet nie śmiała myśleć o żadnych słodyczach, wtedy wstaję i zaczynam tworzyć zdrowe i dietetyczne słodkości I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam płatków i otrębów owsianych, a teraz je uwielbiam. Mało tego, że są zdrowe, to na dodatek można z nich wykombinować coś takiego-
Tarteletki owsiane z owocami leśnymi.
Składniki na 8 sztuk: 200g otrębów owsianych (zmieliłam płatki owsiane górskie), 80g jogurtu naturalnego typu greckiego, 50ml mleka, 1 jajko, 3 łyżki cukru trzcinowego, kilka kropel aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 250g zamrożonych owoców leśnych, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 łyżka skrobi kukurydzianej, 60ml wody.
W misce połączyć otręby, jajko, jogurt, mleko, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i aromat waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie do rondelka wsypać owoce leśne, dodać łyżkę cukru, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut, aż owoce całkowicie zmiękną. Skrobię rozrobić z wodą, dodać do owoców leśnych, wymieszać dokładnie, zdjąć z ognia kiedy masa owocowa zgęstnieję.
Foremki silikonowe wyłożyć ciastem. Jest ono dość miękkie, ale bez problemu można sobie poradzić wykładając ciasto łyżka lub palcami. Do każdej tarteletki włożyć po 2 łyżki owoców i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Gotowe tarteletki należy całkowicie wystudzić, dopiero potem wyjmować z foremek. Smacznego 🙂