Przyznawać się, kto lubi schaboszczaki? Głupie pytanie… Raczej wszyscy je lubią A co jeśli przyrządzić je w trochę bardziej dietetyczny sposób, bez panierki i bez tłuszczu? A to, że będą równie smaczne i bardziej zdrowe
Dzisiejsza propozycja powinna przypaść do gustu wszystkim tym, którzy lubią delikatny, kremowy posmak mleczka kokosowego. Polecam i zachęcam do wypróbowania tego przepisu
Składniki na 2 porcje: 4 cienkie płaty schabu (u mnie wyszły po 90g), 200g pieczarek, 1 mała cebula czerwona, 300ml mleczka kokosowego, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól wg smaku, 1 łyżeczka ulubionego tłuszczu do smażenia.
Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, przyprawić wg smaku i odstawić na 20 minut. Ja przyprawiłam solą, papryką słodką i ostrą i kurkumą. Na dużej patelni (najlepiej by była nieprzywierająca i z grubym dnem) rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę pokrojoną w cienkie pióra i pieczarki pokrojone w plasterki, smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Obsmażone warzywa wyjąc na talerzyk. W tej samej patelni obsmażyć kotlety z obu stron na mocnym ogniu, następnie wyłożyć podsmażone pieczarki na kotlety, wlać mleczko kokosowe, dodać curry, paprykę cayenne i sól wg smaku, delikatnie wymieszać i dusić pod pokrywką z dziurką, na bardzo małym ogniu przez około 45-50 minut. Mleczko powinno prawie całkowicie się wchłonąć. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Pyszne schabowe, zrobiłam dziś na obiad, rodzina zachwycona, na stałe zagoszczą w mojej kuchni
Ślicznie dziękuję za zaufanie i wypróbowanie przepisu. Bardzo się cieszę, że mięsko smakowało. Pozdrawiam serdecznie 🙂