Placek wołowy z pieczarkami i mozarellą owinięty boczkiem

Takie coś  stworzyłam na obiad- placek wołowy z pieczarkami i mozarellą owinięty boczkiem. Do tego (poza kadrem) ryż jaśminowy z kurkumą i surówka z kapusty pekińskiej. Lubicie takie wynalazki? 🙂

Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego, 200g pieczarek, 1 duża cebula czerwona, 1 kulka mozarelli (125g), 2 opakowania boczku surowego w plastrach, 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego, garść drobno posiekanej kolendry (lub innej zieleniny wg uznania), zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz).

Cebulę obrać, pokroić na pół, jedną połowę pokroić w drobną kostkę, drugą- zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę startą na drobnych oczkach, jogurt, przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodać kolendrę, przyprawy wg smaku, wymieszać i zdjąć z ognia. Małą (18cm) formę silikonową wyłożyć boczkiem tak, aby lekko na siebie nachodziły i częściowo wystawały poza brzeg formy. Farsz podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Większą cześć farszu równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni formy, na mięso wyłożyć usmażone pieczarki, na pieczarki wyłożyć mozarellę pokrojoną w cienkie plastry, wyłożyć resztę farszu i równomiernie rozprowadzić, aby farsz przykrył całość. Plasterki boczku, wystające poza formę nałożyć na siebie, zamykając pod nimi cały placek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Gotowy placek zostawić na około 5-7 minut w gorącym piekarniku, dopiero potem wyjąc z formy i pokroić na kawałki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *