Lubicie botwinkę? Jak przyrządzacie? Kiedy ja mam ochotę na botwinkę, ale niekoniecznie mam ochotę na zupę, wtedy kombinuję i powstają całkiem fajne potrawy. Dziś połączyłam mięso z udek kurczaka z pieczarkami i botwinką, wyszło przepysznie
Składniki na 2 porcje:
– 300g filetów z piersi lub udek kurczaka
– 200g pieczarek
– pęczek botwinki (około 500g)
– 1 mała cebula czerwona
– 2 łyżki masła klarowanego
– przyprawy wg smaku
Mięso osuszyć, pokroić w cienkie paski, cebulę i pieczarki również pokroić w cienkie paski. Botwinkę umyć, osuszyć, przekroić na pół (lub na 3 razy, w zależności od długości).
Zeszklić cebulę na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, dodać mięso i smażyć przez około 5 minut mieszając cały czas. Dodać pieczarki, smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać botwinkę, przyprawy, wymieszać dokładnie i dusić na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego