Kurczak z botwinką i pieczarkami

Lubicie botwinkę? Jak przyrządzacie? Kiedy ja mam ochotę na botwinkę, ale niekoniecznie mam ochotę na zupę, wtedy kombinuję i powstają całkiem fajne potrawy. Dziś połączyłam mięso z udek kurczaka z pieczarkami i botwinką, wyszło przepysznie

Składniki na 2 porcje: 300g filetów z udek kurczaka, 200g pieczarek, pęczek botwinki (około 500g), 1 mała cebula czerwona, 2 łyżki masła klarowanego, przyprawy wg smaku.

     Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, cebulę i pieczarki również pokroić w cienkie paski. Botwinkę umyć, osuszyć, przekroić na pół (lub na 3 razy, w zależności od długości). Zeszklić cebulę na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, dodać mięso i smażyć przez około 5 minut mieszając cały czas. Dodać pieczarki, smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać botwinkę, przyprawy, wymieszać dokładnie i dusić na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kurczak z botwinką i pieczarkami
Kurczak z botwinką i pieczarkami
Kurczak z botwinką i pieczarkami

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *