Takie łódeczki z mięsa mielonego z pomidorkiem i serem wymyśliłam ostatnio na obiad. Specjalnie zapisałam ilości wszystkich składników, które dodałam do mięsa, aby nie zapomnieć i podzielić się z Wami. Wyszło mięciutkie, aromatyczne i pyszne mięso, naprawdę godne polecenia
Składniki na 9 średnich „kotlecików”: 500g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego), 1 średnia cebula, 1,5 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy miodowej, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka pieprzu, sól wg smaku, 70g wody- przegotowanej lub mineralnej niegazowanej, 1 średni pomidor, 70g sera żółtego (użyłam edamskiego),1 łyżka oleju, 2 łyżki bułki tartej.
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, połączyć z mięsem. Dodać majonez, musztardę, zioła prowansalskie, roztarte w dłoniach, resztę przypraw, wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować olejem i posypać bułką tartą. Farsz podzielić na 9 równych części. Mokrymi dłońmi formować „łódeczki”, wykładać na blachę. Palcami zrobić wgłębienia w „łódeczkach” i wyrównać brzegi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i wymieszać z pomidorem pokrojonym w drobną kostkę. Po 15 minutach wyjąc „łódeczki” z piekarnika, posypać serem z pomidorem i piec przez kolejne 7-10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie te pyszne i bardzo delikatne kotleciki 🙂