Dietetyczne odwracane ciacho kapuściane Jest pyszne, małokaloryczne, ale też bardzo sycące, dlatego polecam je wszystkim dbającym o linię i nie tylko. Specjalnie nie ozdabiałam wierzchu przed krojeniem, by było widać zwartą strukturę kapusty 😉
Składniki: 600g kapusty, 3 jajka, 60ml wody, 40g otrębów owsianych, sól i przyprawy wg smaku.
Cienko posiekaną kapustę wymieszać z łyżeczką soli i dusić na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni przez około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie konieczności podlać odrobiną wody.
Jajka wymieszać z wodą, otrębami i przyprawami i odstawić na około 10 minut. Ja do jajek dodałam 1 łyżeczkę papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczkę czubrycy zielonej, 1 łyżeczkę kurkumy i odrobinę pieprzu. Gotową (miękką) kapustę przełożyć do formy silikonowej i mocno docisnąć. Zalać kapustę mieszanką jajeczną, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Lekko przestudzone ciasto odwrócić na talerz, ozdobić wg uznania. Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam