Dobra tarta nie jest zła, tym bardziej, jeżeli jest zrobiona bez grama mąki Jest zdrowsza, mniej kaloryczna i baaaaardzo smaczna- właśnie taka jest tarta warzywna na drobiowym spodzie
Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka, 1 jajko, 1 cebula zwykła, 1 cebula czerwona, 1 marchewka ( około 120g), 2 łodygi selera naciowego, brokuły ugotowane al dente- około 250g, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 łyżeczka czubrycy zielonej, sól wg smaku. Dodatkowo: 1op mozarelli (1 kulka -125g), 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, 1 jajko, 1 łyżka oleju rzepakowego.
Mięso umyć, osuszyć i zmielić razem z cebulą ( zwykłą), dodać 1 jajko, czosnek niedźwiedzi ( rozetrzeć w dłoniach), pieprz ziołowy, kurkumę, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz odstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie czerwoną cebulę pokroić w cienkie pióra i zeszklić na oleju rzepakowym, dodać cienko pokrojony seler naciowy, smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu, dodać marchew startą na tarce na dużych oczkach, przyprawić czubrycą, pieprzem i solą, dodać 50ml wody, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez około 5-7 minut.
Formę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować oliwą, nawilżyć dłonie, wyłożyć farsz i uformować boki. Wyłożyć mieszankę warzywną, na warzywa wyłożyć brokuły podzielone na mniejsze różyczki. Mozarellę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na brokułach. Jogurt wymieszać z jajkiem, przyprawić wg smaku i polać całość. Piec tartę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut.
Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego 🙂