Zupa kalafiorowa z mini klopsikami

Lubicie zupę kalafiorową? W jaki sposób najczęściej ją przyrządzacie? Chcę podzielić się z Wami przepisem na zupę kalafiorową z mini klopsikami po mojemu:)

Składniki na 6 porcji: 1 główka kalafiora, 250g marchewki, 450g ziemniaków, 1 duża cebula, 1/2 pęczka pietruszki, 1/2 pęczka kolendry, 1 łyżka oregano, sól, pieprz i papryka słodka wg smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2,5l bulionu mięsnego lub warzywnego. Dodatkowo: 400g mięsa mielonego, ulubione zioła i przyprawy, 1 mała cebula (zmielona).

Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Mięso wymieszać ze zmieloną cebulą i przyprawami, uformować małe klopsiki.
W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę, smażyć przez około 5 minut, dodać marchewkę, pokrojoną w plasterki i kalafior rozebrany na kwiatki, smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać klopsiki, drobno posiekane kolendrę i pietruszkę, oregano i przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 12-15 minut. Zupkę podałam z jogurtem typu greckiego, ale ze śmietaną jest równie pyszna. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *