Co powiecie na bezglutenowe fit serniczki z makiem? Na szczęście można znaleźć w sklepach bezglutenowy mak mielony. Jeśli lubicie śniadania na słodko, to polecam ten przepis i zachęcam do wypróbowania.
Składniki na 8 sztuk: 250g twarogu półtłustego, 1 jajko, 1 łyżka maku mielonego, 1 łyżka ksylitolu (lub cukru trzcinowego), 50-60g mąki kukurydzianej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki ulubionego tłuszczu do smażenia.
Twaróg rozetrzeć z jajkiem, ksylitolem i makiem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować serniczki dowolnej wielkości i smażyć pod pokrywką z dziurką z obu stron na rumiano. Smażyć na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Podawać z miodem, dżemem lub ulubionym syropem. Smacznego 🙂