Kolejny przepis na placki z użyciem twarogu, tym razem na słono z dodatkiem szczypiorku. Można dowolnie modyfikować przepis i dodawać ulubione zioła i przyprawy. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po usmażeniu. Polecam 🙂
Składniki:
– 100g twarogu półtłustego
– 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 2 jajka
– 200ml kefiru
– 330-350g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie szczypiorek)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, kurkuma, czubryca zielona)
Jajka rozetrzeć z twarogiem i przyprawami. Dodać kefir, ser starty na tarce na drobnych oczkach i zieleninę i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto będzie delikatnie kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, inaczej po usmażeniu placki będą twarde. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości około 1cm i wyciąć placki dowolnymi foremkami. Smażyć na małym ogniu, na nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej (jednorazowo) olejem. Smażyć z obu stron na rumiano, pod pokrywką z dziurką. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂