Te ciastka robią się błyskawicznie. Ciasto jest mięciutkie, delikatne – pracować z takim ciastem to sama przyjemność. Można je nadziać ulubionym dżemem, kajmakiem, orzechami lub czymkolwiek innym. Swoje ciastka nadziałam kawałkami czekolady z kalendarza adwentowego- takie tam sprzątanie szuflad 🙂
Składniki:
-125g masła
– 150g śmietany (u mnie 18%)
– 2 łyżki cukru lub inne słodzidło wg smaku (u mnie cukier trzcinowy)
– 300g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– nadzienie wg smaku (u mnie czekolada)
– cukier puder do dekoracji
Masło roztopić i wystudzić, dodać śmietanę i cukier, wymieszać dokładnie. Następnie dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto (dość cienko) na blacie podsypanym mąką, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Na połowę wykrojonych ciastek wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową i mocno zlepić brzegi. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂