Uwielbiam to delikatne, puszyste, baaaardzo proste do przyrządzenia i po prostu przepyszne ciasto drożdżowe. Dzięki dodaniu śmietanki pod koniec pieczenia, wydaję się, że ciasto to jest przełożone delikatnym kremem śmietankowym. Jeśli lubicie drożdżowe wypieki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis 😉
Składniki na formę 21cm:
– 250g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 100g mleka
– 2 jajka
– 15g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
– 100g masła (o temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
– 100g cukru
– 50g zimnego masła
– 200ml śmietanki 12%
Drożdże wkruszyć do miski, dodać ciepłe mleko i jedną łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na około 15 minut do ruszenia. Następnie dodać jajka, ekstrakt wanilii i masło – wymieszać. Powoli dodawać przesianą mąkę mieszając łyżką. Ciasto wyjdzie miękki i lepkie. Przygotowane w ten sposób ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, uprzednio wyścielonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem (u mnie rzepakowy). Natłuścić dłoń i wyrównać ciasto w formie, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. W tym czasie zimne masło drobno posiekać i wymieszać z cukrem. Natłuścić palec olejem i zrobić kilkanaście wgłębień po całej powierzchni ciasta. Do powstałych wgłębień wsypać cukier wymieszany z masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, polać śmietanką i piec przez kolejne 6-9 minut. Gotowe ciasto wystudzić i pokroić na porcję.
Smacznego 🙂
Pani Edyta napisała tak: „Robiłam , przepyszne,dzisiaj znów będę robić”
Cieszę się, że ciacho smakuję. Też bardzo je lubię 🙂